A Trip to Singapore

Mlas plak nk menaip, dh makin sibuk skrang. Minggu ni je dah ada 2 ujian. Hari Khamis Ujian Pengaturcaraan Komputer( Xfhm pape ) ngan Matematik Kejuruteraan 2 ari jumaat..Pening2.. MathCad xsiap lg..Tmbh ngn asignment  Program C++ yg bru dpt... hohoho...  serabut2..
Lps ni mungkin entry bru akn lg lmbat sbb sibuk.. tgk la cmne..
Sabtu lepas, aku pg oversea.. Singapore jew..haha,, alang2 dh smpai johor lajak la siket... tgk negara org..
Trip bergerak kol 7 dn smpai dlm kol 11 lbih kurang la.. tmpt pertama pegi tgk merlion. Replika seekor singa berbadan duyung. Mermaid+Lion= Merlion... matematik mudah jew ni...ceh.

ada plak la air keluar dari mulut dia.. Sejarah cmne dapat singa sebab ada seorang pemerntah yg bernama Sang Nila Utama yg menjumpai seekor singa di sebuah pulau.. Macham cite parameswara tgk kancil tewaskn anjing apabila pergi berburu sambil berehat di bawah pokok melaka. Tapi version singapore ni macm tipu jew, mana ada singa hidup kat negara asia (kecuali dlm zoo). nm Sang Nila Utama pun mcm nama dlm novel jew..  Entahlah.(tour guide yg tipu kowt).Singa dikaitkan dgn duyung disebabkn salah satu aktiviti ekonomi utama singapure melibatkan laut dan perkapalan.  Macam blaja sejarah plak... haha.. Tau la sejarah A1, ada org jeles.. huhu.. Tp A1 pun xbwk kemana sbb blaja kos enginneering..Haha :p
Bile dh boring jln2 kat situ, tangkap gambar..(camera xdo,interframe jew),kitorang semua dibawa pergi ke Arab Street dan Mustaffa Centre.. Kat Arab Street ada sebuah masjid di gelar Masjid Sultan iaitu hadiah daripada Stamford Raffles kepada Sultan Johor-Riau.... (sejarah lg)..Dah tua la masjid ni, tp well maintenance so cantik la, siap ada mat saleh jln2 lg melawat dlm masjid..
arab street
 solat zohor dulu....tp xsempat makan..so mkn berdekatan dgn mustaffa centre..
mustaffa centre
bkn kat dalam tp kat sebelah dia ada kedai mamak. mkan nasik lauk ayam mask kari=SGD3.50=RM8.25.
bleh dpt nsi beriani klu kat Malaysia..Terpaksa gk la, sebb perut dh lapor...sme je ngn mamak kat Malaysia rasanya.. yg bezanya mamak kat singapore pandai speaking.. huhu.. Dalam Mustaffa centre xde pape just brang2 keperluan senang cakap mcam Maiden kat Malaysia jew...cuma besar dn mahal jew..xbeli pape pown.. tgk pun tidak...












Kemudian pkol 4.00 kitorang gerak ke sentosa island..tempat yg ditunggu2... sampai je sana kitorang jumpa pintu masuk universal studios. xmasuk pown..just lalu jew... kemudian naik monorel macm kat KL tu, pg Bukit Imbiah (dlm pulau sentosa). Pulau sentosa merupakan pulau di selatan singapore..so kirorang dah lalu separuh singapore untuk smpai ke sana ( geografi plak..haha).
smpai kat atas bukit nmpak luge ngan skyride terus pg main..best gak la. pengalaman baru handle luge(kenderaan tnpa enjin) mengelungsur je trun bukit. laju plak 2.. dua kali main..best gk la...
 dah turun mesti nk naik atas bukit balik. gunala skyrides..
xkn nk jln kaki kot..letih... tinggi gk la.. kaki tergantung mcam naik buaian. slow jew.. layan gak la.. tp bujang xtkut gayat.. klu si dara mungkin dh menjerit2 peluk bujang.. haha..best2..
dah puas main, ptg pun tiba, sampai la ke acara kemuncak(padahal xpuas pun main). ptg tu ada pertunjukan song of the sea..so tiket dah beli kene la pi tgk.. pertunjukan musikal mengabungkan eleman, api, air, cahaya,laser, dan ntah pape nye lg.. best jugak la bile gambar(video) boleh project atas titisan air...guna laser kot..
latar belakang dia deretan kelong(rumah atas air) berpentaskan laut...mmg syok la... bleh terasa ttitisan air dari persembahan..(duduk belakang) klu duduk depan habis basah.. bunga api dia pun best. klu dpt tgk lg nk jugk bwk si dara kesana menonton bersama..
 so kitorang pun balik... trip ni daripada 5 bagi 2.5 jew...ok la.... xla bosan sngat, xla hapeening sangt..just so-so la...tu jew..dh hbis dh pown, nk sambng wat assignment lak.. 

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...